пятница, 18 февраля 2011 г.

Помріємо разом?

   Слово «якість» часто асоціюється з словом «якісний». Це лінгвістичні асоціації, нічого не вдієш. Але в реальному житті якість може бути низькою, відсутньою, іншою. І з цим треба щось робити.
   Назва нашого проекту  «Європейська освіта: ідеї для життя» розкриває частково і проблему – освіта і життя. Знаменита фраза з часів радянського минулого «А тепер забудьте все, що вивчили в інституті» часто залишається актуальною в Україні.
   Теоретично більшість  людей, які в той чи інший спосіб мають справу з освітньою сферою, повинні б розуміти, що в сучасному світі цінним є тільки вміння вчитися та здобувати нові навики. Тим часом, спостерігається якась інтелектуальна паніка: викладачі і батьки знають, відчувають, підозрюють, що певної суми інформації, яка ще тридцять років тому називалась «освіченістю» недостатньо, щоб бути освіченою людиною сьогодні. Але, замість бігом доганяти вагон «освіти впродовж життя» часто люди шукають вагон «сума знань сьогодні». Такого вагону нема в сучасному освітньому потягу. Дуже часто цей вагон придумують – це найгірше. Бо спробуйте розмістити пасажирів у неіснуючому вагоні. У пошуках того вагону бачимо батьків першокласників, які «гуглять» десятками годин інтернет, дідусів і бабусь біля бібліотечних полиць, знайомих, родичів, випадкових знайомих…. Часом здається, що пошуки «філософського каменя» чи винайдення «вічного двигуна» треба задати у школі.
Але серйозно –  поняття «якість життя» кожен  наповнює по-своєму. Але складова якості освіти тут є однією з основних.
   Пропоную помріяти разом. Якщо країна має якісну освіту («висока якість освіти»), то освітня система продукує якісних фахівців: якісні лікарі роблять всіх здоровими, якісні екологи забезпечують здорове довкілля, якісні інженери забезпечують якісну продукцію підприємств, якісні економісти…якісні політики…. Стоп, помріяли.
    Час до праці. Тренінг «Стандарти якості надання освітніх послуг в Україні" в рамках проекту "Європейська освіта:ідеї для життя", підтриманого МФ "Відродження" відбудеться у Калуші. 
Уляна Паньо

Комментариев нет:

Отправить комментарий