пятница, 25 февраля 2011 г.

Проєвропейські акції у рамках проекту тривають

     Вибір Дня Святого  Валентина для проведення проєвропейської  акції був не випадковим. Це свято  останнім часом дуже популярне серед  підлітків та молоді. Можливість висловити  свої романтичні почуття цього дня, вечірки, валентинки – все це робить свято виразно молодіжним.
Але для того, щоб наблизитись до Європи, учасникам проекту довелось трохи попрацювати над святкуванням у різних напрямах.
Перший цікавий  факт виплив у контексті місцевої історії – калуська римо-католицька парафія має за покровителя Святого  Валентина ще з 15 століття. Довелось молодим людям ближче законтактувати з настоятелем костьолу Святого Валентина отцем Романом, представниками польської громади в місті. Разом з священиком молоді люди дискутували про те – „той” чи „не той” Святий Валентин є покровителем Калуша? Більшість фактів вказує – „не той” Але хіба це привід відмовитись від романтичного дня закоханих? Ні! У процесі підготовки молоді люди довідались про те, що Валентинів у церковному календарі РКЦ – п”ятнадцять. Прийшлось трохи попрацювати над історією Європи. А також провести маленьке дослідження з місцевої історії римо – католицької громади Калуша – як відзначали храмове свято колись, які були особливості.
Тому сама акція  розпочалась перфоменсом „Святий Валентин і закохані”. Ідея – як людина, яка сама зреклась земного кохання ціною життя захищає кохання інших. Після невеликого обговорення перфоменсу всім учасникам було запропоновано театральний етюд „Тенета” – підсумок спільних зусиль багатьох авторів з числа учасників „Любарту”. Етюд створений на основі архетипічного європейського сюжету: мисливець і лань. Лань втікає від мисливця, але…не проти бути впольованою. В такий делікатний спосіб дівчата європейських країн у давнину давали зрозуміти хлопцям, що роль впольованої дичини може їм сподобатись. Все закінчується традиційним happy end’ом. Гордий мисливець – щасливий наречений, сором”язлива дика лань – наречена.
Етюд „Тенета” викликав у присутніх бажання  поспілкуватись про те, як в різні  епохи у європейських країнах  молоді люди могли облаштувати особисте життя, як це зображено у мистецьких сюжетах європейської культури, та багато – багато іншого.
Не обійшлось  без традиційних забав на Валентина, які побутують у різних країнах  Європи, конкурсів, вікторин.
Спілкування було неформальне, вечірка жвавою, народ довго не розходився – можна вважати, що День Святого Валентина вдався. А молоді калушани зробили важливий крок до знайомства з європейською історією та культурою, довідались про європейські традиції, які побутували колись у їхньому рідному місті.
                                                                                                                           Уляна Паньо

Комментариев нет:

Отправить комментарий