среда, 13 апреля 2011 г.

"Польове завдання" у Мукачеві

Коротенький екскурс. Місто Мукачево має давню і славну історію. Це одна із найцікавіших сторінок Закарпаття. 1108 років минуло з часу першої писемної згадки про місто. Мукачево засноване на перехресті історично сформованих торгових шляхів, у XIV столітті йому було надано статус міста. Тоді Мукачево було внесено в перелік королівського майна і йому надано привілеї, які надавалися й іншим середньовічним містам. За цей період місто будувалось, розширювалось, змінювався склад його населення. З давніх часів тут пересікались не тільки торговельні шляхи, але й стикалися різні культури. Над Мукачевом протягом віків проносилися різні політичні бурі. Воно входило до складу Угорщини, Галицько-Волинського князівства, Австрії, Австро-Угорщини, Чехословаччини, Радянського Союзу. А сьогодні це місто, де проживають представники різних етносів.
Адже Мукачево з давніх-давен славиться своїм поліетнічним та поліконфесійним складом населення. Тут в мирі та злагоді проживають українці, росіяни, угорці, німці, роми, білоруси, євреї, болгари та представники інших національностей.І це вносить певну родзинку у життя місцевої громади.
 Отож, приїхавши у таке полі-культурне місто, команди отримали завдання: приготувати ручної роботи листівку другу і розповісти про це міжкультурне місто.
  Ці презентації листівок стали справжнім відкриттям для нас. Ми дізнались:
-Листівка від Олі, Лєри, Вови та Ігора:
Мандрували ми разом 
українська багатокультурне місто побачили,
Архітектура створена добром,
Та й полікультурність ми побачили
Чарівне місто це, живе
Живе прадавньою історією
Приїдь обов'язково сюди, мій друже,
помилуйся творінням різних націй й неповторністю.
- Листівка від Олега, Валентина, Наталі і Христини:
Мой друг , в Мукачеве есть много что - и новое, и старое,

Здесь живет много народов, которые сохраняют культуру своих предков,
Здесь много старинных домов, интересных памятников,
Здесь возвышается Замок Паланок, окутан разными легендами  и притчами о свободе и независимости, любви и романтике...
- Листівка від Олесі,Діми, Володі та Христини:
Непорушно стоїть дивне місто
Тихо мліючи в променях сонечка
Пролітаю над ним я,тримаючи
у руках золотаве намисто 
 Піді мною люди гуртуються
Усі різні із різними думами
я лечу до них, ой як хочеться
Та боюсь злякати їх погляди
А за місто розклався на пагорбі
Дивний замок,що міццю вража
Багато бачив він,далебі
Та досі окраса міцна...
Напевно, ще багато хороших і теплих можна була сказати про це багатокультурне місто, але пропонуємо слова гімну міста, який складений самими мукачівцями( з сайту

http://www.mukachevo-city.org/news.php?arhiv=1& sectionID=29)Славетну історію кожного дня Мукачево пише віками,
                      Героїв народжує Срібна земля, сьогодні вони поміж нами...
  Такі подорожі із виконанням "польових завдань", інтерв'ю з мешканцями багатокультурних міст  стали своєрідним напрямком музейної педагогіки.  Адже сьогодні проблема залучення дитини до світу мистецтва є вкрай важливим напрямком педагогічної науки і має ще багато недосліджених аспектів. Відчуття замкнутості, відірваності від соціокультурних процесів переживають тисячі, десятки тисяч навчальних закладів. Як дитину, яка «крокує в майбутнє»,  включити в сферу культури, сферу, особливо сьогодні важливу? Як підготувати її до сприйняття музейної інформації, навчити орієнтуватися в музейному середовищі,  розуміти мову музейної експозиції? Як, урешті, допомогти в цьому географічно «відірваній» від музейних центрів дитині? 
Ці та інші питання ми обговорили з представниками Латвії та Естонії. Вони наголосили.що у країнах ЄС музейна педагогіка зараз дуже популярна. і особливо популярними є музей, де можна до всього доторкнутись, зіграти на музичних інструментах, навчитись старовинним ремеслам та ін.Ми вважаємо, що в Україні у цьому напрямку є де розвиватись.




















Комментариев нет:

Отправить комментарий