воскресенье, 10 апреля 2011 г.

Дещо про міжкультурну комунікацію

Сучасне життя важко уявити без спілкування. А тепер і  без спілкування між представниками різних мов та культур. Цей на перший погляд закручений термін – міжкультурна комунікація – можна легко розкласти на полички і пролити на нього трішки світла. Це ж очевидно не що інше, як спілкування між представниками різних культур. Звісно в процесі цього спілкування йде обмін певною інформацією. Оскільки у представників різних національностей частіше за все різне культурне підґрунтя, то можливе виникнення складних та цікавих моментів у процесі спілкування.  А в даному випадку крім мовних нюансів, при спілкуванні слід враховувати й інші культурні аспекти, як то: спосіб вираження емоцій, передачі інформації, жести, міміка, звичаї, традиції, вірування та ін.
 Ми спробували змоделювати ситуацію зустрічі двох культур у грі "Сині та чорні".Ідея гри належить інституту "SAMA"(Ізраїль).Отже, учасників об'єднують у групи. Кожна група сідає у тісне коло,якомога подалі від іншої. Одна група одягається у все "синє", інша - у "чорне". Потім тренер розпочинає розмову:
- Давним давно на планеті жили два плем'я . Одне з них називалось "синє", а інше "чорне".Сидять племена довгим зимовим вечором біля вогнища та й думають "Хто ми такі?" ( Про існування іншого племені вам не відомо). Завдання: через 5-7 хвилин придумати і написати 10 рис,що характеризують ваше плем'я. Це можуть бути зовнішні ознаки, спосіб мислення,цінності, особливості характеру, культура плем'я...Тобто все,що вас об'єднує..
Через 5-7 хвилин групи отримують нове завдання: як виявилось, що плем'я живуть на протилежних краях одного лісу. Пішовши якось за слідом звіра, вони побачили один одного, спробували розгледіти інших на відстані і вирішили, що ...
  Команди отримують ще 10 хвилин, щоб записати 10 якостей, ознак і т.д, що відрізняє іншу групу.
   Черговий етап вправи: розповідь про те,що племена зрозуміли:вони живуть поруч, займають спільну територію. Хочеться їм цього чи ні, але вони повинні подумати як жити разом. Тому ще одне завдання: знайти 10 ознак для "синіх" та "чорних,що є спільними для двох груп.
Потім учасники вправи сідають у коло та обговорюють вправу. тут виникає дуже багато запитань: хто такі свої та чужі? Чому ми згідливі для себе, але агресивні до іншої групи людей?Який етап дався команді найважче? Чи зрозуміли ви хід думок і почуття іншого плем'я?


Комментариев нет:

Отправить комментарий